Seyahat Güzeldir: Minnesota

Herkes gider güneye biz gideriz kuzeye misali geçen hafta üç günlük uzun haftasonunu (long weekend) değerlendirip yollara düştük ve Wisconsin’in komşu eyaleti Minnesota’ya gittik.

Minneapolis Hayvanat Bahçesi

Minnesota Hayvanat Bahçesi
Appley Valley, Minnesota – 1 Eylül 2012

Minnesota Amerika’nın 32. eyaleti. Amerika’da her eyaletin bir sloganı vardır ve araba plakalarında bu sloganı görürsünüz; Minnesota’nın sloganı da “Land of 10,000 Lakes” yani “1o Bin Göl Diyarı”. Minnesota haritasına bakın her yer irili-ufaklı göllerle dolu mavi mavi, güzel memleket; Allah sahibine bağışlasın.

Minnesota, Dakota kızılderili dilinde gökyüzü renginde su (sky-tinded water) demekmiş. Amerika’da bir çok eyaletin, şehrin, kasabanın, göl, nehir vs yer isimlerinin kökeni kızılderili dilleridir. Türkiye’de de böyle yer isimleri ile ilgili bir tartışma vardı, değil mi?

Continue reading →

Bir İşçinin Bisiklet Hikâyesi

Madison’da yaşayan Türkler’in bir çoğunun bir şekilde üniversite (Wisconsin Üniversitesi) ile ilgisi vardır. Ya öğrencidir, ya hoca, ya da yakınıdır. Tanışma fasıllarında ilk önce sorulan sorulardan biri de “Hangi bölüm?“, “Doktora mı yapıyorsun?“, “Türkiye’den hangi üniversiteden?” Hatta bu sorular yeni tanıştığınız insanın adından bile önemlidir! Yeri geldi söyleyeyim: Bizde -Türkler- adamı adam eden ünvanlarıdır, İngilizcesi ile “title” senin değerini belirler. Çok yaşa Nasreddin Hoca, sen zaten tespiti çoktan yapmışsın: Ye kürküm ye! Acaba bu Şarklıya ait bir husus mu?

Pacific Cycle

Pacific Cycle
Madison, Wisconsin – 20 Şubat 2008

Continue reading →

Savaş Büyük Bir Felâket!

Barack Obama 1915’deki Ermeni olayları ile ilgili “büyük felâket” -Ermenicesi medz yeghern- dedi; “soykırım” demedi! Kelimelerin gücü adına, bir olaydan bahsederken hangi kelimenin kullanıldığı ne kadar önemli! Söz deyip geçmeyin! Yunus Emre ne güzel söylemiş: “Söz ola kese savaşı / Söz ola kestire başı

20081026-Gocmen-Kuslar

Göç
Middleton, Wisconsin – 26 Ekim 2008

Amerika’daki Türkler’in her yılın belli dönemlerindeki sohbet konularından biri “Ne yapmaya çalışıyor bu Ermeniler?” konusudur. Gerçi bu konu biraz bıkkınlık da vermemiş değildir. Her yıl Amerika’daki Ermeni diasporası ve de lobisinin desteğiyle Amerikan Kongresi’ne bir karar teklifi verilir ve sözde Ermeni soykırımının Amerikan Kongresi tarafından tanınmasını ister! Ermeniler lobi faaliyetleri ile, sivil toplum kuruluşları ile politikacıları bu kanun teklifi konusunda etkilemeye çalışırlar. Türkler haklı olarak buna çok kızar. En çok dile getirilen fikir “Bu tarihî bir olaydır, soykırım var mı yok mu buna tarihçiler karar vermelidir.”

Continue reading →