Yazar ve Yazmak

3 Ocak 2016 – Pazar

Yazar Tutukluğu (Writer’s Block) yazamama durumu, üzerinde çalıştığınız bir eser -roman, hikâye, makale, şiir- vardır ya başlayamazsınız ya da devam edemezsiniz. Kaç gündür kıvranıyorum bu yazıya başlamak için, işte böyle bir şey. Ya yarım bırakırsam, bakalım bitirebilecek miyim!

Victoria Nelson’un Writer’s Block and How to Use It kitabını (Writer’s Digest Books, 1985) okudum. Nelson çok güzel bir şekilde yazar tutukluğunun ne olduğunu ve kendi tecrübesi ve araştırmalarına göre bunun üstesinden nasıl gelinebileceğini anlatıyor.

Işık The Museum of Fine Arts, Houston Texas - 26 Aralık 2015

Işık
The Museum of Fine Arts, Houston Texas – 26 Aralık 2015

Sadece meşhur yazarlara değil herkese olmuştur. Kağıdı kalemi elinize alır ya da bilgisayarın başına geçerseniz, ya hemen vazgeçersiniz ya da başladığınız yazı yarım kalır. Eğer yazar tutukluğuna müptela iseniz kendinizi tembel, disiplinsiz, işten kaytaran, başarısız olarak görmeye başlarsınız. İstersiniz, biliyorsunuz yazabilirsiniz ama bir türlü olmaz!

Continue reading →

Buyrun Roman Okuyalım

Bu yaz Türkiye’den dönerken havalimanında ayaküstü  D&R’ye uğrayınca Selim İleri’nin Edebiyazımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu’nu aldım. Fiyatı 12.50 Avro, tabii İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde olunca Türkiye’de sayılmazsınız! Kitap Everest Yayınları’ndan birinci basım. Selim İleri’nin roman okumalarının, roman üzerinde yazdıklarının verimi. İleri önsözde ifade ettiği gibi kılavuzu sevdiği kitaplarla sınırlamış. Ayrıca eklemiş: Edebiyat tarihçilerimizin hor gördüğü eserler de var bu kitapta.

Edebiyatımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu - Selim İleri Round Rock, Texas Aralık 2015

Edebiyatımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu – Selim İleri
Round Rock, Texas Aralık 2015

Kılavuz 1980 öncesi basılmış ikiyüz-yirmidokuz romana yer veriyor -doğru saydımsa-. 1874’de basılmış Ahmed Midhat Efendi’nin Hasan Mellâh romanından başlıyor ve 1980’de basılmış Adalet Ağaoğlu’nun Yazsonu romanı ile bitiyor. Edebiyazıtımızın yüz yıllık romanlar geçidi. Selim İleri’nin tercihleri, bakış açısısı, sevdikleri, yorumları. Roman deyince aklıma Selim İleri geliyor; romancı olduğu için değil roman okuru olduğu ve roman üzerine yazdığı için.

Continue reading →

Selim İleri’yi Okuyu, Okuyuverin!

İstanbul’un Tramvayları Dan Dan!…Selim İleri‘nin  İstanbul’a dair yazılarının toplandığı derleme bir kitap.

Çok Selim İleri okumuş birisi değilim, bu okuduğum ikinci kitabı. Daha önce “Uzak, Hep Uzak” kitabını okumuştum, yine gazete yazılarından bir derleme kitaptı. Daha çok okuyacak Selim İleri kitabı var.

Piyer Loti'den Haliç Eyüp, İstanbul - 8 Temmuz 2008

Piyer Loti’den Haliç
Eyüp, İstanbul – 8 Temmuz 2008

Selim İleri kendine has üslubu olan bir yazar.  Evet, Selim İleri sanki yazmıyor, sohbet ediyor. Üslup sıcacık, sarmalayıcı; okumak yormuyor, kelimeler, satırlar akıyor sıcacık içinize, sanki bir yudum ıhlamur, kokusu da rengi de var.

Continue reading →