Şükran Günü, Rabbimize Verdiği Nimetler İçin Teşekkür Edelim

Amerikalılar Kasım ayının dördüncü perşembe gününü Şükran Günü (Thanksgiving) olarak kutlarlar. Kime şükran, kime teşekkür? Tabii ki yaratıcıya, nimetleri verene, Rabbimize, Allah’a… Anlamı itibariyle güzel bir kutlama. Mesaj şudur “Hasadı yaptık, şimdi hep beraber soframızı kuralım, paylaşalım ve Rabbimize verdiği nimetler için teşekkür edelim.

20130813-Sofra

Sofra
Middleton, Wisconsin – 13 Ağustos 2012

İlk çağrışım Şükran Günü’nün bir dinî kutlama olduğu ancak esas itibariyle Amerika’da kutlanan geleneksel ve millî bir gündür. Hikâye Amerika’ya gelen ilk göçmenlere kadar uzanır. Ne zaman başladığına dair değişik rivayetler, kabuller var. Özetle, İngiltere’de dinlerini yaşamakta zorlanan bir grup insan Amerika’ya göç ederler, geldikleri zaman ilk yıl çok zorluk çekerler. Ancak daha sonra kızılderililer ile tanışırlar, kızılderiler onlara avlanmasını vs nasıl yaşayacaklarını gösterirler. Ve sonra kızılderililerden öğrendikleri şeylerle daha sonraki yıllarda çok güzel hasat yaparlar. Ve bunu “Thanksgiving” Şükran Günü olarak kutlarlar. Önceleri bir gelenek değilmiş, daha sonraları her yıl kutlanmaya başlanmış ve çok sonraları da millî tatil ilan edilmiş.

Şükran Günü kutlamasının en önemli özelliği Şükran Günü yemeğidir. İnsanlar birbirini davet eder, en güzel yemekleri hazırlar ve hep beraber yerler. Genelde aileler büyüklerinin yanına giderler. Bütün aile yemek için hep beraber toplanır; bu anlamda bizim bayram ziyaretlerimizle benzeşiyor. Şükran Günü yemeğinin bazı gelenesekleşmiş sembolleri, yemekleri de var: Hindi, tatlı patates, cranberry -kızılcığa benzer-  Şükran Günü’nü Hindi Günü (Turkey Day) diye de zikrederler. Evet hindi, Şükran Günü’nde menüdeki baş yemek hindidir. Peki Türkiye’de hindi ne zaman yenir? Yılbaşında, değil mi? Bize bu hindi adeti görüldüğü gibi Amerika’nın Şükran Günü’nden intikal etmiştir, ancak biraz zamanlama yanlış olmuş -Burada biraz müstehzi ve acı gülümseyebiliriz- Antiparentez, Noel Baba’da bizde yılbaşında figür olarak görülür ya da hayatımıza sokulmaya çalışılır. Peki Noel Baba, Amerika’da hangi kutlamada görülür? Noel’de (Christmas). Peki Noel ne zaman kutlanır? 25 Aralık’ta, yani yılbaşında değil! Tekrar acı bir gülümseme!

Şükran Günü’nün temel felsefesi nimetleri verene, Allah’a teşekkür olduğu gibi “Kime şükran hisleriyle dolusun, böyle bir günde kime teşekkür edersin?” diye de sorulur. Cevaplar da şu şekilde olur genelde: “Ben anneme çok teşekkür ederim, bana baktığı, beni büyüttüğü için.” ya da “Ben babama teşekkür ederim bana yeni bir bisiklet aldığı için.” vs…

Teşekkür etmek, teşekkür etmesini bilmek bir kültürdür. Amerikalıların özel bir günleri var bunun için… “Bizim özel bir güne ihtiyacımız yok!” seslerini duyar gibiyim. Tamam, öyle olsun. Peki, biz yaratıcımıza ne kadar teşekkür ediyoruz, “elhamdülillah” zikri ne kadar yer işgal ediyor dualarımızda? Bir sayaç olsa da insanların kullandıkları kelimeleri saysak, acaba “teşekkür” kelimesi kaçıncı sırada gelir? İnsanlar “teşekkür” kelimesini kullanmasına göre değer kazansa yeridir. Doğru mu? Açıkçası “teşekkür” kelimesinin hakkını vermediğimize inanıyorum! Bazı insanların “teşekkür ederim” demekten çekinir gibi bir halleri var!

Varlığımız bizatihî bizi yaratana teşekkür gerektirir. Annemize, babamıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Kardeşiniz de sizin hak ettiğiniz kadar teşekkürü hak ediyor. Öğretmeninize, hocanıza binlerce teşekkür borçlusunuz. Arkadaşınıza teşekkür edin, sadece sizin arkadaşınızın olduğu için. Otobüs şoförüne, bakkala, trafik polisine, doktora, çöplerinizi toplayan çöpçüye teşekkür edin. İnanın hayatınız bereket kazanacaktır, ruhunuz huzur bulacaktır. Şükran hislerinizi paylaşmak sizi mutlu edecektir.

Teşekkür ederim sabırla yazımı okuduğunuz için.

2 Comments

  1. Merhaba yazınızı dikkatle ve tebessümle okudum. Vermiş olduğunuz doğru bilgilerden dolayı size teşekkür ederim. Rabbin inayeti üzerinize olsun. Esenlikler dilerim.

Comments are closed.