Buyrun Roman Okuyalım

Bu yaz Türkiye’den dönerken havalimanında ayaküstü  D&R’ye uğrayınca Selim İleri’nin Edebiyazımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu’nu aldım. Fiyatı 12.50 Avro, tabii İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde olunca Türkiye’de sayılmazsınız! Kitap Everest Yayınları’ndan birinci basım. Selim İleri’nin roman okumalarının, roman üzerinde yazdıklarının verimi. İleri önsözde ifade ettiği gibi kılavuzu sevdiği kitaplarla sınırlamış. Ayrıca eklemiş: Edebiyat tarihçilerimizin hor gördüğü eserler de var bu kitapta.

Edebiyatımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu - Selim İleri Round Rock, Texas Aralık 2015

Edebiyatımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu – Selim İleri
Round Rock, Texas Aralık 2015

Kılavuz 1980 öncesi basılmış ikiyüz-yirmidokuz romana yer veriyor -doğru saydımsa-. 1874’de basılmış Ahmed Midhat Efendi’nin Hasan Mellâh romanından başlıyor ve 1980’de basılmış Adalet Ağaoğlu’nun Yazsonu romanı ile bitiyor. Edebiyazıtımızın yüz yıllık romanlar geçidi. Selim İleri’nin tercihleri, bakış açısısı, sevdikleri, yorumları. Roman deyince aklıma Selim İleri geliyor; romancı olduğu için değil roman okuru olduğu ve roman üzerine yazdığı için.

Continue reading →

Selim İleri’yi Okuyu, Okuyuverin!

İstanbul’un Tramvayları Dan Dan!…Selim İleri‘nin  İstanbul’a dair yazılarının toplandığı derleme bir kitap.

Çok Selim İleri okumuş birisi değilim, bu okuduğum ikinci kitabı. Daha önce “Uzak, Hep Uzak” kitabını okumuştum, yine gazete yazılarından bir derleme kitaptı. Daha çok okuyacak Selim İleri kitabı var.

Piyer Loti'den Haliç Eyüp, İstanbul - 8 Temmuz 2008

Piyer Loti’den Haliç
Eyüp, İstanbul – 8 Temmuz 2008

Selim İleri kendine has üslubu olan bir yazar.  Evet, Selim İleri sanki yazmıyor, sohbet ediyor. Üslup sıcacık, sarmalayıcı; okumak yormuyor, kelimeler, satırlar akıyor sıcacık içinize, sanki bir yudum ıhlamur, kokusu da rengi de var.

Continue reading →

Savaş Büyük Bir Felâket!

Barack Obama 1915’deki Ermeni olayları ile ilgili “büyük felâket” -Ermenicesi medz yeghern- dedi; “soykırım” demedi! Kelimelerin gücü adına, bir olaydan bahsederken hangi kelimenin kullanıldığı ne kadar önemli! Söz deyip geçmeyin! Yunus Emre ne güzel söylemiş: “Söz ola kese savaşı / Söz ola kestire başı

20081026-Gocmen-Kuslar

Göç
Middleton, Wisconsin – 26 Ekim 2008

Amerika’daki Türkler’in her yılın belli dönemlerindeki sohbet konularından biri “Ne yapmaya çalışıyor bu Ermeniler?” konusudur. Gerçi bu konu biraz bıkkınlık da vermemiş değildir. Her yıl Amerika’daki Ermeni diasporası ve de lobisinin desteğiyle Amerikan Kongresi’ne bir karar teklifi verilir ve sözde Ermeni soykırımının Amerikan Kongresi tarafından tanınmasını ister! Ermeniler lobi faaliyetleri ile, sivil toplum kuruluşları ile politikacıları bu kanun teklifi konusunda etkilemeye çalışırlar. Türkler haklı olarak buna çok kızar. En çok dile getirilen fikir “Bu tarihî bir olaydır, soykırım var mı yok mu buna tarihçiler karar vermelidir.”

Continue reading →